În Germania, există numeroase scutiri și facilități fiscale care pot crește valoarea rambursării de impozite la care ești eligibil. Mai jos, le-am descris pe cele mai frecvente, care sunt aplicate de obicei clienților noștri. Dacă dorești să afli cum să îți maximizezi potențiala returnare de impozite, te invităm să citești în continuare.

Eligibilitatea pentru decontările fiscale - Da sau Nu? De ce depinde?

În Germania, fiecare contribuabil are dreptul la decontări fiscale, indiferent de situația sa profesională sau personală. Cu toate acestea, nu toate decontările influențează valoarea rambursării sau a obligațiilor fiscale. Pentru ca deducerile fiscale să aibă un impact asupra declarației tale de impozit, trebuie să ai o obligație fiscală nelimitată în Germania.

Un contribuabil are o obligație fiscală nelimitată dacă îndeplinește unul dintre următoarele criterii într-un anumit an fiscal:

  • are reședință înregistrată în Germania;

  • a lucrat în Germania, continuu, timp de cel puțin 183 de zile;

  • obține venituri în afara Germaniei care nu depășesc pragul de venit stabilit de autoritățile fiscale. Acest prag variază în fiecare an fiscal. În 2022, acesta a fost de 5.173 de euro pentru declarațiile individuale și de 10.347 de euro pentru declarațiile comune.

Dacă nu știi sigur că îndeplinești oricare dintre aceste cerințe, te rugăm să ne contactezi, iar noi te putem ajuta să stabilești eligibilitatea.

Care sunt decontările fiscale cel mai des aplicate în declarațiile fiscale germane?

Gama de decontări fiscale din Germania este foarte largă, așa că am selectat cele mai frecvente deduceri experimentate de compania noastră.

Gospodăria dublă - una dintre cele mai avantajoase deduceri fiscale, dar și una dintre cele mai complexe din punct de vedere al documentelor. Pentru a se califica, contribuabilul trebuie să mențină o reședință în România și, în același timp, să plătească chirie pentru o cameră sau un apartament în Germania, pe perioada în care lucrează. În ambele cazuri, este necesară dovada proprietății sau a contractului de închiriere pentru proprietățile din România și confirmarea plății chiriei în Germania. În plus, cheltuielile legate de renovarea apartamentului, cum ar fi zugrăvirea sau achiziționarea de mobilier și electrocasnice, pot crește și mai mult decontarea. Sunt necesare chitanțe justificative sau extrase bancare care să confirme aceste costuri.

În cazul în care contribuabilul a făcut naveta între cele două locuri de reședință în timpul serviciului, costurile acestor deplasări pot fi, de asemenea, decontate. Pentru aceasta, sunt esențiale chitanțele de combustibil și de întreținere a vehiculului, precum și facturile pentru inspecțiile periodice ale vehiculului.

Naveta la locul de muncă în Germania - această decontare permite includerea costurilor de navetă între locul de reședință și locul de muncă din Germania. Pentru a o solicita, contribuabilul trebuie să furnizeze adresa de reședință și adresa locului de muncă. În cazul în care utilizează o mașină pentru navetă, sunt necesare bonurile de benzină și de întreținere a vehiculului, în timp ce pentru transportul public trebuie furnizate copii ale biletelor de tren, autobuz sau avion.

Angajări temporare - această decontare se referă la munca prestată în Germania în afara sediului principal al angajatorului. Se acordă cel mai frecvent angajaților din industrii marcate de o mobilitate ridicată și de schimbări frecvente ale locului de muncă, cum ar fi muncitorii din construcții, șoferii sau angajații repartizați temporar la o altă filială a companiei. Solicitarea acestei decontări se bazează, de obicei, pe cifrele introduse de angajator în caseta 20 din Lohnsteuerbescheinigung anual. În majoritatea cazurilor, obținerea unui certificat special din partea angajatorului, "Bescheinigung Auswärtstätigkeiten", este suficientă pentru a confirma eligibilitatea. Această decontare nu trebuie confundată cu activitățile de muncă internaționale.

Alocație pentru copii - disponibilă pentru persoanele care au copii în întreținere cu vârsta sub 18 ani sau cu vârsta de până la 25 de ani, dar care sunt încă la studii. Contribuabilii care fac parte din tranșele de impozitare 1 - 4 pot solicita această alocație dacă venitul lor anual în Germania depășește 34.000 euro per persoană activă. În cazul în care ambii părinți lucrează în Germania, venitul combinat trebuie să depășească 64.000 euro.

Un aspect crucial al acestei decontări specifice este eligibilitatea contribuabilului pentru alocația germană pentru copii, Kindergeld. În cazul în care contribuabilul este eligibil, biroul fiscal va stabili dacă acordă decontarea sau îl sfătuiește pe contribuabil să solicite alocația pentru copii. În cazul în care contribuabilul nu are dreptul la această subvenție, acesta se poate califica pentru decontare dacă îndeplinește celelalte cerințe.

Pe lângă decontările enumerate mai sus, merită menționat faptul că există și alte deduceri fiscale care pot fi aplicate. Acestea nu sunt la fel de frecvent utilizate ca cele menționate anterior, așa că, dacă dorești să-ți verifici eligibilitatea pentru oricare dintre ele, te rugăm să ne contactezi. Îți putem verifica eligibilitatea și te putem ajuta să strângi documentația necesară. Facilitățile fiscale suplimentare pe care le calculăm includ:

  • decontări pentru îmbrăcăminte de serviciu;

  • cheltuieli pentru formare și educație;

  • plata pensiei alimentare;

  • costurile legate de divorț;

  • cheltuielile medicale efectuate în Germania;

  • costurile de întreținere a unui copil cu handicap.

Confirmarea dreptului la decontări - ce trebuie reținut?

Pentru a te asigura că o decontare fiscală este recunoscută, este esențial să furnizezi cât mai multe documente pentru a îți confirma eligibilitatea. Prin urmare, adună cu meticulozitate toate documentele care justifică costurile sau cheltuielile suplimentare. Fiecare factură sau chitanță îți crește șansele de a primi cea mai favorabilă rambursare de impozit. În cazul anumitor decontări, cum ar fi angajările temporare, este, de asemenea, o idee bună să îți contactezi angajatorul pentru documente suplimentare care să îți susțină cererea.

Dacă nu știi sigur care sunt documentele pe care trebuie să le întocmești sau dacă ai întrebări suplimentare cu privire la declarațiile fiscale în Germania, te rugăm să contactezi compania noastră prin e-mail sau telefonic: [email protected], tel.: 031 780 90 94

COMPLETEAZA FORMULARUL button